torsdag 9 april 2015

Supergod vitkålsgratäng

Ännu ett LCHF-recept och ännu en rätt från en av vinterns fester här hemma. Denna serverade vi när Niklas fyllde år, tillsammans med grillad oxfilé och goda såser.  Sedan dess har den blivit en favorit inom familjen och vi har fått njuta av den flera gånger hemma hos svärmor. 

Jag hittade receptet på databasen LCHF recept och följde det nog faktiskt ganska exakt. Smaken kan bli ganska stark dock, så testa dig fram med sambal oeleken. 

Vitkålsgratäng (ca 4 port)


Ingredienser:

  • 1/2 vitkålshuvud
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt och peppar
  • riven ost

Gör så här:

Strimla vitkålen och fräs tillsammans med hackad lök och vitlök i smör i en stekpanna. När kålen mjuknat lite tillsätter du grädde och creme fraiche samt smakar av med sambal och kryddor. Låt puttra i 5-10 minuter. Häll över blandningen i en ugnsform och strö riven ost över. Gratinera i ugn i 200 grader ca 20-25 minuter tills gratängen fått fin färg.


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar