En av mina absoluta favoritförrätter och just den som jag valde att bjuda mina kära kollegor på i fredags. Egentligen inte alls optimalt när man är så många, då musslorna ju ska stekas och serveras a la minute, men jag hade lovat en av tjejerna att bjuda på denna rätt någon gång och då fick det bli så.
Recept, 4 portioner (ur ett gammalt nummer av Salt&Peppar):
2 purjolökar
12 pilgrimsmusslor
olivolja
salt
citron
Citron- och chilismör:
50 gram rumsvarmt smör
1/2 röd chilifrukt, urkärnad och hackad
1 vitlöksklyfta
Rivet skal från en halv citron
Hackad persilja (en liten näve till smöret plus lite extra att garnera med)
lite salt
- Blanda ihop alla ingredienser till kryddsmöret. Smält det lätt i micro eller kastrull (i originalreceptet står det att man ska smälta det i stekpannan efter det att pilgrimsmusslorna är stekta, men jag tycker det är smidigare att ha gjort det vid sidan av, redan innan).
- Dela, skölj och skär purjon i smala remsor (ungefär som tagliatelle). Godast är att använda det vita på purjon, men jag brukar ta med i alla fall lite av det gröna också. Det beror lite på hur späda purjolökarna är.
- Koka upp vatten i en gryta med ett värmesäkert durkslag ovanpå. Lägg purjolängderna i durkslaget, täck med ett lock eller en tallrik och ånga dem mjuka (ca 5-6 minuter).
- Torka av pilgrimsmusslorna och hetta upp en stekpanna med lite olja i. Stek musslorna hastigt, ca 1 minut (högst!) på varje sida. Skeda gärna över lite av kryddsmöret mot slutet av stektiden. Ta bort från värmen och salta lätt.
- Lägg ett litet näste med purjolängder på varje tallrik, lägg på de varma pilgrimsmusslorna och skeda smör över. Dekorera med en citronklyfta och lite extra persilja.
- Servera och njut!
Hann ju tyvärr inte ta några bilder alls i fredags,
men här är en från i somras. Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar