onsdag 1 juli 2015

Finfina kallskurna bufférätter - italiensk kyckling samt fläskfilé med kapris och pepparrot.

Här är två av de rätter som vi bjöd på när Rasmus fyllde år. Jag fann båda inne hos bästa Malin och tyckte de passade perfekt till vårt buffébord. Kycklingen har jag gjort liknande flera gånger förut, men jag gillade ändå att ha recept att följa och framför allt tanken om att kunna ha samma goda kalla sås till båda rätterna. Plus att jag ju älskar festmat som kan förberedas. Smidigt, enkelt och gott - hört den förut? 




Båda recepten räcker till ca tio bufféportioner och uppskattades mycket av gästerna.

Kallskuren kycklingfilé med oliver, soltorkade tomater och balsamico 

10 kycklingfiléer
flingsalt & svartpeppar
2 dl marinerade tomater
2 dl svarta oliver (urkärnade)
2 dl grovhackad basilika

Dressing:
1 1/2 dl olivolja
4 msk balsamvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
flingsalt & svartpeppar

Bryn filéerna i smör, salta och peppra. Täck över och ställ kallt. Vispa ihop dressingen. 2-3 timmar innan servering tar du fram och skivar kycklingen samt lägger upp på fat. Strö över strimlade, soltorkade tomater, oliver och örter samt häll dressingen över. 




Kallskuren fläskfilé med dijonsenap, kapris och pepparrot

Ca 1 kg fläskfilé
Smör, salt, vitpeppar

Dressing:
1 msk fransk senap
1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
2 msk kapris
2 msk hackad rödlök
2-3 msk riven pepparrot

Salta, krydda och bryn köttet. Lägg kallt.

Lägg senapen i en skål och vispa i oljan, lite i taget. Vispa sedan i vatten och tillsätt resten av ingredienserna. Så här långt går det bra att förbereda dagen innan festen. 

Några timmar före servering skär du upp köttet och lägger upp på fat. Häll såsen över och dekorera med lite extra kapris  (här tog jag större cocktailkapris) och riven pepparrot.




Till detta serverade vi alltså en urgod kall hjortronsås, som dessutom är jätteenkel att göra. Blanda bara ihop creme fraiche och hjortronsylt samt lite salt och peppar. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar