söndag 28 oktober 2012

Sushikursen

I torsdags kväll var vi alltså iväg för att lära oss göra sushi - en kurs som jag och Niklas fått i 35-årspresent av min mamma och bror med familj.  Vi två på tu man hand, bara det är ju en lyx i sig!

Jag var lite nervös innan, men det blev verkligen en jättetrevlig och givande kväll. Trevliga människor, en duktig ledare, många bra tips och en massa god mat. En riktig upplevelse! Som en bonus utöver  själva matlagningen fick vi även vara med om när en av deltagarna - Danny från Spanien - för första gången i sitt liv fick se snö. Och på sin födelsedag till på köpet. Det låter fånigt, men han var så rar och det blev en riktigt stor grej för alla oss som var med :-)

Maten då. Ja, som ledaren Jonas sa så är det ju helt befängt att tro att man ska kunna lära sig göra sushi på 3 1/2 timme. En sushiutbildning i Japan är på åtta år (!), varav det första året uteslutande ägnas åt ris (!!). Trots det lovade han att vi skulle kunna lära oss en hel del under kvällen, kanske inte nog för att kunna öppna sushihak i morgon som han lade till, men väl för hemmabruk. Och visst var det så!
Under kvällen fick vi:



tips på en mängd bra produkter och inköpsställen


...samt prova oss fram i den ädla sushikonsten.

Här Gunkan Makis på g!


Så här fina blev de!


Och allt annat.


Utöver Gunkan Makis fick vi även lära oss att göra både Maki- och Nigiri-sushi med en mängd spännande ingredienser. En stor favorit var shiitakesvamp som fick sjuda en lång stund i soya, socker och mirinvin och sedan användas i makirullarna. Mums!


I kväll ska vi för första gången prova våra färdigheter, dock i väldigt liten skala. Niklas mamma och systrar med familjer kommer över på söndagmiddag (älskar mysiga söndagmiddagar och har en förhoppning om att alltid kunna ha sådana i framtiden med våra egna barn och ev barnbarn), så då tänkte vi göra några små smakprov som förrätt. Spännande!

Nu ut i kylan. Sex minusgrader var det när vi vaknade imorse. Det blir en tur till Aspuddsparken med korvgrillning och ponnyridning.

Trevlig söndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar