lördag 17 november 2012

Lördagsbak

Har länge varit sugen på att prova att baka mjuk pepparkaka, och när jag nu fann ett recept hos Fiffiga systrar kände jag att det var dags. Det var bara att plocka fram förkläden, bunkar och vispar och sätta igång!

Mjuk pepparkaka


Ingredienser:

  • 150 gram smör

  • 3 ägg

  • 3 ½ dl strösocker

  • 2 1/4 dl gräddfil

  • 4 dl vetemjöl

  • 3 tsk bakpulver

  • 2 rågade tsk mald ingefära

  • 2 rågade tsk malda nejlikor

  • 2 rågade tsk kanel

Gör så här:


Smält smöret.

Vispa ägg och strösocker pösigt.

Blanda i gräddfilen i det smälta smöret och rör ner i äggsmeten.

Häll alla torra ingredienser i en skål och blanda väl.

Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.

Häl smeten i en smord och bröad avlång form.


Grädda på galler längst ner i ugnen, 175 º, i ca 50-60 min.

Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig.


Resultatet: Himmelskt smaskig smet och jättegod kaka. Kryddorna framträder väl, nästan lite för väl mot tungan. Det är nog ingen dum idé med ett glas mjölk som tillbehör, som systrarna själva skriver när de berättar om sina barndomsminnen kring denna pepparkaka.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar