onsdag 30 mars 2016

Skaldjurstårta

Förra påsken hade jag fått önskemål från lillebror om en skaldjurstårta han var sugen på. Han hade hittat receptet i tidningen Hemlagat och skickade det till mig någon vecka innan det var dags.

Eftersom jag ju älskar både smörgåstårtor, lax och skaldjur blev jag minst lika sugen jag och gick självklart med på att göra den till påskafton. Jag ändrade om lite i receptet vill jag minnas, även om jag faktiskt inte i nuläget kommer ihåg precis hur jag gjorde. Det där höftandet, ni vet... Det jag vet är att jag bytte ut en del av creme fraichen mot färskost. I övrigt vågade jag nog inte ändra så mycket i själva smeten. Med garneringen är det så klart bara att byta ut och lägga till som man vill. Så här är i alla fall originalreceptet. Och ja, den VAR supergod!

Skaldjurstårta (ca 8 bitar)

Ca 8 bitar
Botten:
100 g smör, smält
250 g kavring
Fyllning:
4 gelatinblad
450 g räkor, skalade
170 g kräftstjärtar
200 g kallrökt lax
5 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
1 burk stenbitsrom, ca 80 g
1 kruka färsk dill, finhackad
1 msk citronsaft
salt och svartpeppar
Garnering:
ca 200 g räkor, skalade
4 skivor kallrökt lax
1 burk stenbitsrom eller löjrom
2 kokta ägg
gurka i skivor
dillvippor
GÖR SÅ HÄR
1. Mixa kavringen i en matberedare och tillsätt det smälta smöret.
2. Sätt fast ett bakplåtspapper i en springform, 22–24 cm i diameter, med smorda kanter. Tryck ut brödsmulorna i formen. Ställ den kallt i ca 15 min.
3. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 min.
4. Grovhacka räkorna och kräftstjärtarna. Strimla laxen till små bitar.
5. Vispa crème fraichen och blanda ner gräddfil, räkor, kräftstjärtar, lax, dill, rom och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
6. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme med ½ msk vatten. Rör ner gelatinet i en fin stråle i skaldjursblandningen.
7. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck formen och ställ tårtan kallt i minst 5 tim.
8. Garnera med räkor, laxskivor, rom, äggklyftor, gurkskivor och dillvippor.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar