tisdag 21 augusti 2012

Maxi och schyssta brön

Det blev en lång och intensiv första jobbdag. Efter att nästan inte ha kunnat sova alls inatt var det bara att kasta sig iväg för en dag fylld av möten, info, sedvanligt schemastrul, fotografering och prat. Givetvis också av det trevligare slaget då det ju är himla kul att träffa alla igen efter sommarlovet. Klassrummet var dock ett enda stort kaos efter flytten, så där var det inte ens någon idé att börja. Ska ta tag i det på onsdag!

Direkt efter jobbet bar det iväg på en långdragen men på många sätt storslagen storhandling. Maxi Haninge slog ikväll alla rekord, både vad gäller superbra erbjudanden och inte minst fantastisk service. Blir så in i hjärteroten lycklig när människor är vänliga, hjälpsamma och fina mot andra!!

Trött men nöjd kom jag slutligen hem och fick, efter uppackning, stuvande och bunkring, landa en stund. Det grämer mig lite att jag missade både Robinson och Ensam mamma söker (kanske även Dallas, eller ska man verkligen ge sig in i det träsket igen?), men familjen hade varit gulliga och spelat in i alla fall det förstnämnda.

Nåväl, klockan är återigen alldeles för mycket och det är hög tid att sova. Men tror bestämt att jag hade lovat er dessa:


Enkla och jättegoda hamburgerbröd - 10 st 


(recept från receptcentralen.se)



  • 25 g jäst

  • 25 g smör

  • 2 ½ dl mjölk

  • ½ tsk salt

  • 1 tsk strösocker

  • 7 dl vetemjöl

  • sesamfrön

Gör så här:

  1. Smält smör, häll på mjölken och värm allt fingervarmt.

  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degspadet och rör ut det med jästen.

  3. Häll på resten av degspadet, saltet, strösockret och nästan allt vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.

  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.

  5. Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.

  6. Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.

  7. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 10 min.

  8. Lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i 30-45 minuter.

  9. Sätt ugnen på 250 grader.

  10. Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.

  11. Låt svalna under bakduk.

Jag tror att man utan problem kan skippa något av mellanleden i jäsningen. Ska prova mig fram. Testade också att ha vatten på bröden innan jag doppade dem i sesamfrön, då det fäster mycket bättre så.

Omdömet blev mycket bra från samtliga. Detta kommer vi göra om många gånger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar