torsdag 30 maj 2013

Päronmarmelad med ingefära, vanilj och citron

Jag tänkte att jag skulle försöka få ut alla de recept jag utlovat den senaste tiden. Det har blivit en hel del experimenterande och flera lyckokast. Först ut denna goding:


Päronmarmelad med ingefära, vanilj och citron

De senaste gångerna då vi haft after work på jobbet har det funnits en urgod marmelad med päron och ingefära - fantastisk till brie och andra ostar. Jag vet att jag redan innan hade snavat över ett recept på just detta och varit sugen ett bra tag på att prova. Googlade runt och hittade en hel del olika resultat och bestämde mig för att med hjälp av dessa testa mig fram lite. Så här blev det:

  • ca 1 kg (9-10 rätt små päron)
  • 3-4 dl syltsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • saften från 1/2 - 1 citron
  • en bit ingefära, riven (prova er fram, jag tog först ca 1 msk och tyckte knappt det smakade någonting alls, så jag tog lite till. Man vill ju ha lite sting som bryter av det söta)
  • lite honung

Skär päronen i bitar och koka mjuka i lite vatten (några matskedar kanske, inte för mycket). Det tar ca tio minuter. Ev kan man mixa lite också, för att få lenare konsistens. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och koka lite till. Häll upp på rena, varma burkar. Lycka till!



Fröknäcke, brie och marmelad - himmelskt!

2 kommentarer:

  1. Blev väldigt god. Kan meddela att jag numera vet att koka i lite vatten inte betyder "täck päronen med vatten". Då får man koka om marmeladen :-).
    /Nilla

    SvaraRadera
  2. Oj, tack. Ska förtydliga det. Men vad duktig du är som orkade göra om. Skam den som ger sig! Päronkräm/-sås/-soppa/-saft med ingefära, vanilj och citron kanske å andra sidan inte heller är så dumt? ;)

    SvaraRadera