Småpizzor med chevre och kantareller, fikon inlindade i serranoskinka, ost- och skinkpiroger med senapsdipp, fröknäcke, ostbricka, tomatchutney, lussebullar, pepparkakspinnar, lakritsknäck, vit kardemummatryffel, limekola, kladdkaka med saffran, vit choklad och mandelmassa, clementiner, skumtomtar, glögg, varm äppeljouice, julmust och en massa underbara människor. Där har ni receptet på förra helgens glöggmys. Mer utförliga recept på några av godsakerna kommer under bilderna:
Limekola, ca 60 st (från Arla)
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 2 lime
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller ett kulprov: häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och ganska fast kula. Koktid ca 15 min i en vid kastrull eller ca 30 min i en kastrull med mindre botten. Smaksätt med lime. Häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna och skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.
SUPERGODA!
Lakritsknäck, ca 75 st (även dessa från receptguldgruvan Arla)
10 karameller turkisk peppar
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör
Krossa karamellerna fint i en mortel (eller med hammare, funkar också enligt mycket säker källa). Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 122°, rör om då och då. Koktid 15–30 min. Tillsätt karamellkross och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.
Vit kardemummatryffel, ca 20 st (recept från Norrmejerier)
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 msk smör
1 tsk kardemumma
1 dl kokos
Koka upp grädden och dra sedan kastrullen av värmen. Bryt ned chokladen och rör ut den i grädden tillsammans med smör och kardemumma. Häll upp på en djup tallrik och ställ kallt. Forma små tryfflar av smeten och rulla i kokos. Förvara svalt.
(i alla recept ovan står det ju i original att det absolut ska vara Arla smör hit och Norrmejeri-grädde dit, men jag tror minsann att det går bra med vilken sort som helst jag. T.o.m. med margarin istället för smör om man nu ska ta i och häda riktigt ordentligt ;-) )
Kladdkaka med saffran, vit choklad och mandelmassa (recept här)
Och här:
2 1/2 dl strösocker
1 dl riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
3 ägg
5 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
125 g smör
100 g vit choklad
1 påse saffran á 0,5 g
Sätt ugnen på 200 grader (180 grader i varmluftsugn). Smörj och bröa en form. Smält smöret och låt chokladen smälta i smöret. Häll i saffranet. Blanda sedan ihop alla de torra ingredienserna, tillsätt smörblandningen och rör till sist ner äggen. Häll smeten i formen. Grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig när den är klar!
Serveras kall med vispad grädde.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar